9 tipov ako si užiť voľný čas s deťmi

9 tipov ako si užiť voľný čas s deťmi

Zdá sa vám, že deti rastú príliš rýchlo a netrávite s nimi dostatok času? Neobviňujte sa! Nežijete ako kedysi vaše matky, ale nežijete ani v rozprávke ako zobrazujú v televízii. Aj keď sa rodinné zbližovanie možno zdá náročné, týchto 9 tipov vám to zjednoduší a zabavíte sa vy aj vaše deti.

Základ je nič nesiliť, nech už máte málo alebo veľa času. Deti potrebujú byť milované a mať pri sebe rodičov. Tu vám ponúkame zopár inšpirácií, pri akých aktivitách strávite čo najviac spoločného času.

Voľnočasové domáce a vonkajšie aktivity

  1. Aj pri obyčajnom kúpaní sa môžete spoločne zabaviť a vychutnať čas so svojimi ratolesťami. Hoďte napríklad do vane farebné kocky ľadu. Pridajte do ľadových kociek potravinárske farbivo, zmraziť a môžete sa baviť. Po kúpeli budú deti hladné a buďte si istí, že navarené jedlo zjedia raz dva.
  2. Nechajte ich priložiť ruky k dielu. Deti sa veľmi radi šmátrajú v kuchyni a pomáhajú rodičom, predovšetkým ak ide o prípravu niečoho sladkého. Pripravte na desiatu napríklad ryžové krokety alebo dezert z mliečnej ryže. Naisto budete mať postarané o nezabudnuteľný zážitok.

Varenie s deťmi

3. Nemusíte sa vzdať športu kvôli deťom, športujte s nimi. Existujú špeciálne kočíky na behanie a keď budú starší, môžete chodiť spoločne na bicykli. Veľa cvičení dnes poskytuje možnosť cvičiť spoločne s deťmi, napríklad joga, plávanie, pilates alebo aj tanec.
4. Po celodennom zhone nie je nič lepšie, ako si dopriať s deťmi trošku relaxu. Takouto relaxačnou aktivitou môže byť hľadanie malých hračiek, mušlí alebo iných drobných predmetov vo farebnej senzorickej ryži. Nechajte dieťa, aby v ňom každý deň hľadalo odlišné skryté poklady.
5. Najlepšie domáce aktivity sú aj DIY (= „Do it yourself“) hračky, pri ktorých deti rozvíjajú kreativitu. Spoločne vyrobte stláčacie lopty z múky, piesku, gélu alebo ryže na zlepšovanie motoriky dieťaťa. Experimentujte s rôznymi zvukovými kreáciami, vyrobte dažďové palice z kartónových túb, ryže a semien.

DIY hračky

6. Spravte čítanie zábavnejším. Okrem rozprávok na večer sa môžete s deťmi zapísať na rôzne knižničné aktivity. Prípadne sa zapojiť k čítaniam, hrám, seminárom pre celé rodiny, ktoré niekedy organizujú kníhkupectvá. Podobné zaujímavé aktivity môžete hľadať aj v múzeách a kultúrnych centrách.
7. Rozdeľte im úlohy a naučte ich od malička pomáhať v domácnosti. Prestrite stôl spoločne, vyvešajte bielizeň, upracte hračky a pritom si zaspievajte.
8. A čo tak sa pustiť do maľovaniek? Dnes zoženiete maľovanky aj pre dospelých, využite spoločný čas na maľovanie a zábavu s deťmi.
9. Raňajky sú základ dňa. Ráno bývajú deti najviac vnímavé, využite to a chvíľu s nimi rozprávajte.

Byť rodičom je veľmi náročné a čas strávený v práci to niekedy ešte zhoršuje. Nedávajte si príliš vysoké ciele, každý deň si nájdite chvíľku pre rodinu. Deti si vedia na všetko navyknúť a práve tie šťastné momenty si najviac zapamätajú.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.