Ako začať meditovať

Ako začať s meditáciou?

Viaceré výskumy preukázali benefity pravidelnej meditácie pre naše zdravie. Štúdia Massachusetts General Hospital, Yale University a MIT porovnávala mozgy skupiny ľudí, ktorí meditovali 30 minút denne po dobu 8 týždňov so skupinou, ktorá nemeditovala.

Výsledky štúdie preukázali, že hipokampus (oblasť súvisiaca s učením, empatiou, koncentráciou a pamäťou) ľudí, ktorí meditovali mal hrubšiu vrstvu šedej hmoty.

V roku 2007 publikoval New York Times štúdiu, ktorá ukazuje, že ľudia, ktorí dlhodobo meditujú sa z dlhodobého hľadiska zlepšili v koncentrácii.

Dnes vám prinesieme niekoľko tipov, ako zaradiť meditáciu do svojich každodenných návykov.

TIPY, AKO ZAČAŤ MEDITOVAŤ

Existuje niekoľko spôsobov ako začať meditovať, dôležité je však, aby ste si našli spôsob, ktorý vám najviac vyhovuje.

1.Dýchacie cvičenia

Zbystrite pozornosť na váš dych a stíšte myseľ, sústreďte sa na prítomný okamih. Začnite tým, že sa začnete sústrediť na to, ako vzduch vstupuje do vášho tela a všimnite si zmeny v tele počas dýchania.

2.Pohodlie

Pre začatie meditácie je dôležité pohodlie a poloha tela. Musíte si nájsť polohu, ktorá je vám pohodlná a umožňuje sa vám uvoľniť a byť bez napätia. Najlepšou možnosťou je sadnúť si s prekríženými nohami na podlahu. Ak je vám toto držanie tela neprirodzené, sadnite si na vankúš alebo sa oprite o stenu.

Miesto, ktoré si vyberiete na meditáciu je tiež dôležité, malo by poskytovať ticho, jemné svetlo a vhodnú teplotu.

3.Dĺžka meditácie

Na začiatok začnite s 5 – 10 minútami a postupne predlžujte. Aj v prípade meditácie platí, že dôležitá je kvalita, a nie kvantita.

4.Čas dňa

Odporúčame meditovať skoro ráno alebo večer, pred spaním. V týchto časových intervaloch je myseľ pokojnejšia a bude pre vás jednoduchšie sa dostať do meditačného stavu.
Tip od nás: nemeditujte po jedle, trávenie by mohlo spôsobiť pocit únavy.

5.Naučte sa pracovať s myšlienkami

Najťažšou úlohou meditácie je naučiť sa ovládať rôzne myšlienky, ktoré nám prichádzajú na rozum. Ak sa im pokúsite vyhýbať, vaša myseľ sa dostane do stavu pohotovosti a vstup do stavu meditácie sa stane ťažším. V takomto prípade je dôležité naučiť sa myšlienky nechať plynúť. Odborníci toto porovnávajú s pohybom oblakov na oblohe. Ak sa pristihnete pri rozmýšľaní, začnite sa opäť sústrediť na dýchanie, „skenujte“ svoje telo.

Veríme, že týchto 5 tipov vám pomôže pri vašej ceste ku pravidelnej meditácii.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.