Cvičenie počas menopauzy, môžem cvičiť počas menopauzy

Prečo je dôležité športovať počas menopauzy?

Menopauza je prirodzený proces, ktorý nastáva medzi 45. – 55. rokom života ženy, aj keď existuje veľa aspektov, ktoré vplývajú na to, kedy tento proces nastane, ako napríklad životospráva, konzumácia tabaku, tehotenstvo a iné.

Približne 4 roky pred menopauzou prechádza ženské telo prechodom, ktorý sa nazýva perimenopauza. V tomto prechodnom období sa začnú postupne objavovať fyzické a hormonálne zmeny. Počas perimenopauzy sa mení produkcia estrogénu, progesterónu a ďalších hormónov. Tieto zmeny sú dôsledkom zníženia počtu vajíčok vo vaječníkoch, ktoré už neudržiavajú hladinu reprodukčných hormónov. S príchodom menopauzy niektoré z týchto zmien zmiznú – napríklad návaly horúčavy, potenie alebo narušený spánok – zatiaľ čo iné zostanú – napríklad zvýšenie množstva brušného tuku, riziko osteoporózy alebo vaginálna suchosť.

Na lepšie zvládanie účinkov perimenopauzy sa dôrazne odporúča dodržiavať zdravý životný štýl –  vylúčiť tabak, znížiť konzumáciu alkoholu, zdravo sa stravovať a pravidelne cvičiť.

Aké cvičenie je vhodné?

Odborníci odporúčajú kombinovať silové cvičenia, prostredníctvom ktorých bude žena schopná zvýšiť a posilniť svalovú hmotu a chrániť svoje kosti, s kardiovaskulárnymi aktivitami, ktoré pomáhajú posilňovať srdce a zároveň spomaliť nárast inzulínovej rezistencie spôsobený vekom. Na budovanie sily nie je potrebné používať činky, rôzne cviky je možné vykonávať pomocou elastických gumičiek alebo iba s váhou tela.

Každá žena by mala nájsť šport, ktorý jej vyhovuje. Treba myslieť na to, že s pribúdajúcimi rokmi sa predlžuje doba zotavenia po cvičení. Práve preto treba prispôsobiť fyzickú aktivitu miere zotavenia a striedať stredne intenzívne tréningy s ľahšími.

Menopauza má vplyv aj na spánok ženy. Pravidelné športovanie však zvyšuje tvorbu endorfínov a tie spolu s únavou z tréningu môžu pomôcť ku lepšiemu spánku. Počas menopauzy je vedenie zdravého a aktívneho štýlu veľmi dôležité. Štúdie preukázali, že pravidelné cvičenie zmierňuje negatívne vplyvy spôsobené touto hormonálnou zmenou.

Každá menopauza je iná, neexistuje univerzálny spôsob ako zmierniť následky a práve preto pri zdravotných problémoch je nutné vyhľadať špecialistu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.