Ako skladovať ryžu?

V takmer každej domácnosti sa v špajzy nachádza aspoň jedno balenie ryže. Ryža je veľmi dobrou surovinou na skladovanie v surovej a varenej forme, a preto sa stala základnou zložkou jedál. Dopúšťame sa však niekoľkých chýb, ktorými ryžu kazíme. Ako správne skladovať ryžu? Ako dlho vydrží vo varenej forme? Pozorne čítajte a vyhnete sa zbytočnému vyhadzovaniu.

Ako sa ryža spracováva v továrňach?

Ryža je obilnina, ktorá sa pestuje na poliach a prechádza 3 fázami. Na poliach roľníci nachystajú pôdu a vysejú semená ryže. Vyrastené sadenice zozbierajú a premiestnia do špeciálnych záhonov, kde sa dopestuje finálna forma ryže vhodnej na konzumáciu. Ryža ako aj iné prírodné potraviny, sú citlivé na vonkajšie faktory, preto sa v továrňach musí zabezpečiť maximálna čistota a suché prostredie. Zrná ryže sa umyjú od zvyškov zeme, vysušia a odlúpia. Nakoniec ich podrobia čisto prírodnému deratizačnému procesu a zabalia do 100% recyklačného papierového balenia, ktoré zabezpečuje neustálu reguláciu vlhkosti.

Ako skladovať ryžu v domácnosti?

Hoci sa surová ryža môže skladovať mesiace až roky bez toho, aby sa pokazila, aj vy musíte prispieť k správnemu skladovaniu. Našli ste už v špajzy chrobáky, alebo ste museli vyhodiť zvyšky z chutného receptu? Riaďte sa týmito radami a ryžu si budete môcť zakaždým vychutnať.

Ako skladovať surovú ryžu?

Surová ryža vydrží až 18 mesiacov bez straty na kvalite, niektoré druhy dokonca 24 mesiacov. Prečo sa teda niekedy objavia chrobáky? Tieto chrobáky, nazývané nosatce, vyžierajú potraviny zväčša skladované v špajzy ako cereálie, múku a usadzujú sa aj v ryži. Vyskytujú sa najmä v lete kvôli teplu a vlhkosti. Pri ich výskyte musíte napadnuté potraviny vyhodiť, vyprázdniť a dôkladne vyčistiť celú špajzu a naniesť prípravok proti hmyzu.

Ich výskytu sa vyhnete čistou a usporiadanou špajzou, skladovaním potravín v hermetických plastových alebo sklenených nádobách. Ryžu najlepšie skladujte na suchom a čistom mieste bez priameho slnečného žiarenia. Môžete skladovať aj v chladničke v hermeticky uzatvárateľných nádobách počas najhorúcejších letných dní.

Dajte jedlám druhú šancu vďaka ryži

Pripravili ste porciu mäsa alebo prívarku naviac a neviete, čo s tým? Nevyhadzujte, ale dajte im druhú šancu s originálnymi receptami s ryžou. Fazuľový prívarok s ryžou, mleté mäso s ryžou a iné. Ryža sa hodí takmer ku všetkému, a preto by nemala chýbať vo vašej špajzy. Pamätajte na naše rady a zaručujeme vám, že budete mať perfektne skladovanú ryžu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.