zdravé online návyky

Máte zdravé online návyky?

FOMO (fear of missing out) je typ úzkosti súvisiaci so sociálnymi sieťami, ktorý spôsobuje pocit sociálneho vylúčenia pokiaľ užívateľ nie je pripojený. Tento syndróm, ktorý postihuje najmä mladých ľudí a čoraz častejšie aj dospelých, je odvodený od neustáleho používania technologických zariadení a potreby aktívnej účasti na digitálnej konverzácii.

Hoci táto závislosť postihuje malé percento populácie, uväznenie spôsobené pandémiou COVID-19 spôsobilo veľkú globálnu zmenu vo vzťahu k nám samým a exponenciálne zvýšilo používanie technológií a mobilných zariadení.

Za necelú chvíľu sa všetky školské triedy, pracovné a spoločenské stretnutia premiestnili na online platformy, čím sa nám z ničoho nič zmenil život.

PRISPÔSOBTE TECHNOLÓGIU SEBE

Podľa psychoterapeutky a konzultantky v oblasti duševného zdravia Zoë Aston je nútené používanie technológií na spoločenské účely kontraproduktívne a môže nám poškodiť sebaúctu.

V tomto zmysle Aston odporúča, aby sme si boli vedomí nášho psychického stavu. Niektoré otázky, ktoré nám k tomu môžu pomôcť, sú, aká je naša energetická nálada po určitom čase používania zariadení alebo sociálnych sietí, ako sa cítime spojení s dôležitými ľuďmi alebo aká je naša úroveň relaxu.

NASTAVTE DIGITÁLNE HRANICE

V súčasnosti existuje množstvo aplikácií, pomocou ktorých vieme zistiť čas, ktorý na nich trávime.

Poznanie našich digitálnych návykov je prvým krokom k uvedomeniu si možných vylepšení.

Niektoré opatrenia, ktoré môžeme podniknúť na obmedzenie času stráveného online sú:

  • Používať časovač aplikácie
  • Deaktivovať si upozornenia na telefóne
  • Používať režim „nerušiť“ keď vykonávate dôležité úlohy

DBAJTE NA SPÁNKOVÚ HYGIENU

Modré svetlo vyžarované obrazovkami mobilných zariadení stimuluje náš mozog a ovplyvňuje náš odpočinok. Existujú aplikácie a nočné režimy, ktoré menia teplotu farieb a vydávajú teplejšie svetlo, čo uľahčuje prechod z obrazovky do postele.

Napriek tomu je najlepšie vypnúť obrazovky niekoľko hodín pred spaním a nechať zariadenia na noc mimo spálne. Pomôže nám to zabrániť tomu, aby mobil bol prvou vecou, ​​na ktorú sa pozrieme, keď sa zobudíme.

Tieto typy by v žiadnom prípade nemali nahrádzať kvalitný čas vonku, šport, či spoločné rodinné chvíle.

Ak vás téma zaujíma, prečítajte si viac – netiketa.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.