omáčka na sofrito, čo je to sofrito, vynikajúce recepty, recepty pre návštevy

Viete, čo je sofrito a ako si ho pripraviť?

Sofrito tvorí v Španielsku základ jedál s omáčkami, je tvorený z paradajok, cibule a cesnaku. U nás je základom omáčok zvyčajne cibuľa či cesnak, spolu osmažené na oleji. Pri príprave mnohých receptov z ryže je prvým krokom práve príprava sofrita. Ako pripraviť dobrý základ pre omáčky a aké sú základné ingrediencie? Ako postupovať, aby sa omáčka vydarila? Ukážeme vám jednoduché a kľúčové kroky pri príprave.

Nevyhnutné ingrediencie sú cibuľa, cesnak a paradajka. Vašej kreativite sa však hranice nekladú. Ďalšími surovinami môže byť zelená alebo červená paprika, celé alebo mleté štipľavé papričky, sladká paprika, šafran alebo dužina z údených paprík. Tiež môžete pridať rôznu zeleninu ako artičoky, fazuľu alebo akúkoľvek zeleninu v sezóne.

TIP: ak plánujete variť omáčku alebo ryžu s kúskami ryby, kurčaťa alebo iného mäsa, osmažte tieto suroviny na oleji ešte pred začatím prípravy sofrita. Zanechajú chuť a keď ich neskôr pridáte do omáčky, chuť v šťave lepšie vynikne. Mäso vyberte a na tej istej panvici pripravte sofrito.

Pridáva sa cibuľa do ryže? Záleží, aké jedlo chcete pripraviť a záleží aj na vašej preferencii. Existujú rôzne názory o tom, či pridávať cibuľu do ryže alebo nie. Niektorí vravia, že cibuľa obsahuje veľa vody, čo je pri varení ryže dobré. Iní neodporúčajú dávať cibuľu pri príprave suchej ryže, napríklad paelli. Vo všeobecnosti sa cibuľa používa v primeranom množstve, dodáva jedlám chuť a sladkosť. Dobre si premyslite, na aký spôsob chcete ryžu pripraviť, či nasucho, na sladko, v omáčke alebo ju pridať do vývaru.

TIP: Pred dovarením na zvýraznenie chuti pridajte rozdrvený cesnak, petržlen a šafran. Táto kombinácia nielen zvýrazní chuť, ale omáčku aj jemne aromatizuje.

Sofrito robte na malom ohni, aby sa dobre osmažilo a malo chuť. V príprave sa neponáhľajte, pretože práve sofrito je základ vašej omáčky. Pridajte suroviny a varte na malom ohni, až kým bude jedlo hotové.

TIP: Pamätajte, že si môžete pripraviť väčšie množstvo než budete potrebovať a zvyšok si odložíte do mrazničky alebo si ho zavaríte.

Vždy záleží na tom, aké jedlo chcete pripraviť. Skôr než pridáte vývar, popražte ryžu. Keď ryžu popražíte, ostane viac šťavnatá. Najskôr pridajte ryžu a potom vývar. Masť sa udrží okolo zŕn ryže, čo pomôže udržať jej šťavnatosť.

Na záver stačí povedať, že na prípravu dobrej omáčky je dôležitý výber ingrediencií. Neponáhľajte sa v príprave a dajte každej surovine svoj čas. Do sofrita pridajte toľko ingrediencií, na koľko máte chuť a koľko je napísaných v recepte podľa ktorého postupujete. Nakoniec pridajte ďalšie suroviny a dobrú chuť!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.