Vitamín D

6 potravín, ktoré vám pomôžu doplniť vitamín D

Obmedzený pohyb na čerstvom vzduchu či karanténa a zimné mesiace mohli mať za následok pokles slnečného žiarenia, ktoré denne príjmame. Výsledkom týchto faktorov môže byť nedostatok vitamínu D.

Vitamín D je rozpustný vitamín, podobne ako vitamín A, E a K, a jeho primárnou funkciou je metabolizmus vápnika, minerálu nevyhnutného pre dobré zdravie a posilnenie kostí a zubov, správneho fungovania nášho imunitného systému a ochrany pred rôznymi chorobami ako je napríklad cukrovka alebo vysoký krvný tlak.

Keď sa vystavíme priamo slnečnému žiareniu, naša pokožka produkuje vitamín D. To isté sa však nestane, ak to robíme v interiéroch. Taktiež v zamračených dňoch alebo v tieni je produkcia vitamínu D výrazne znížená.

V tejto situácii, keď nemáme možnosť čerpať vitamín D priamo so slnečného žiarenia, je vhodné uspokojiť naše potreby vitamínu D prostredníctvom potravy. Výživové doplnky vitamínu D, či už kvapky vitamín D3 alebo tablety, nemusia byť vždy tou ideálnou voľbou a preto vám poradíme 6 potravín, ktoré vám pomôžu doplniť vitamín D.

Potraviny obsahujúce vitamín D

Ryby

Mastné morské ryby, ako sú losos, sardinky, makrela, sleď, mečúň alebo tuniak, sú okrem toho, že poskytujú veľké množstvo bielkovín a omega 3 mastných kyselín, jednou z najbohatších potravín na vitamín D. Odporúča sa konzumácia čerstvých, mrazených alebo konzervovaných rýb tri až štyrikrát týždenne.

Ryby s bielym mäsom sú tiež zdrojom vitamínu D, ale v menšej miere. Tento vitamín je rozpustný v tukoch, a preto sú mastné morské ryby ideálnym zdrojom.

Morské plody

Morské plody majú minerálne vlastnosti podobné vlastnostiam rýb, sú veľmi prospešnou potravinou pre zdravie a jedným z hlavných zdrojov vitamínu D. Ich obsah polynenasýtených tukov znižuje riziko vzniku krvných zrazenín, chráni nás pred kardiovaskulárnymi chorobami a pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi. Okrem toho sú bohaté na vápnik, prospešné pre naše kosti a poskytujú nám vysoko hodnotné bielkoviny.

Kraby, ustrice, krevety sú morskými plodmi, ktoré majú najväčší obsah vitamínu D.

Vajcia

Vajcia sú ďalšou z potravín bohatých na vitamín D, okrem toho sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, vitamínu A, E a B12. Konkrétne ide o časť žĺtka, kde sa nachádza tuk, v ktorom sa vitamín D rozpustí, aby si ho telo mohlo syntetizovať. Preto je dôležité, aby sa vajcia konzumovali vcelku.

Vajcia sú kompletnou potravinou, tiež bohatou na bielkoviny a minerály, ako je fosfor, selén, železo, jód a zinok. Jeho pravidelná konzumácia má mnoho výhod, ako je podpora zdravého vývoja mozgu, udržanie dobrého zdravia očí vďaka vitamínu A a zníženie rizika srdcových chorôb u zdravých ľudí vďaka dobrému obsahu cholesterolu.

Mlieko

Dobrým zdrojom vitamínu D je aj mlieko. Aj keď je jeho obsah nižší ako v iných potravinách, možnosť konzumovať ho niekoľkokrát denne nám pomáha získať primeranú hladinu tohto vitamínu.

Rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch, na syntézu vitamínu je potrebný tuk, preto je vhodnejšie zvoliť radšej plnotučné mlieko ako odtučnené. Konzumácia mliečnych produktov, ako napríklad syrov a jogurtov, nám tiež pomôže zvýšiť príjem vitamínu D.

Avokádo

Najbohatšou rastlinnou potravinou na vitamín D je avokádo. Okrem vitamínu D je tiež zdrojom mononenasýtených tukov, vitamínov E a C a minerálov, ako je draslík, vápnik, horčík, železo a zinok.

Pravidelná konzumácia avokáda podporuje naše kardiovaskulárne zdravie, uvoľňuje nervový systém a prospieva nášmu zraku.

Hríby

Hríby všeobecne a najmä šampiňóny sú ďalšou z ideálnych rastlinných potravín na udržanie optimálnej hladiny vitamínu D. Okrem toho sú bohaté na betaglukány, posilňujú náš imunitný systém, vďaka vysokému obsahu vlákniny zasýtia a prospievajú našej črevnej mikroflóre.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.