Ryža sveta, typy ryže

Ako dobre poznáte ryžu?

S viac ako 10 000 rôznymi odrodami je ryža jednou z najpestovanejších obilnín na svete.

Dnes vám predstavíme niektoré z jej najexotickejších odrôd a prezradíme vám tipy ako ich variť.

BASMATI RYŽA

 

Ryža basmati je v indickej kuchyni veľmi populárna. Tento druh ryže sa vyznačuje svojou jedinečnou chuťou, prírodnou mandľovou arómou a nadýchanou textúrou. Jej názov v hindčine znamená „Kráľovná vôní“ a je považovaná za jednu z najlepších typov ryže na svete.

V porovnaní s obyčajnou dlhozrnnou ryžou je zrno ryže basmati jemnejšie, podlhovasté a pri varení sa zdvojnásobuje. Tento druh ryže je zdrojom vitamínu E a vitamínu K, ktorý pomáha regulovať zrážanie krvi, a tiež obsahuje minerály ako mangán, železo alebo selén a v menšej miere vápnik, draslík a meď. Obsahuje tiež 8 aminokyselín a jej glykemický index je nižší ako u iných druhov ryže, a preto je vhodnejšia pre diabetikov.

Ryža basmati je ideálna ako príloha ku exotickým jedlám.

Ako sa varí basmati ryža?

Príprava ryže basmati sa môže líšiť, v rámci od receptu. V Indii je zaužívaný nasledujúci postup: túto ryžu najprv niekoľkokrát pred varením prepláchnuť a nechať 20 minút vo vode odstáť. Potom dve minúty povariť, prikryť, stiahnuť oheň a variť ešte 6 minút.

JAZMÍNOVÁ RYŽA

 

Jazmínová ryža je pôvodom z Thajska, Vietnamu a Kambodže. Toto dlhé voňavé zrno disponuje neuveriteľnou vôňou jazmínu, odtiaľ pochádza aj jeho názov. Po celé storočia ju výhradne pestovali iba šľachtici z Siamského kráľovstva, dnes si ju môžeme vychutnať aj my.

Jazmínová ryža s dlhým a jemným zrnom je bohatým zdrojom niacínu (ktorý nám pomáha pri procesoch výroby energie), tiamínu (dôležitý pre rast, vývoj a fungovanie buniek nášho tela), železa, selénu a vitamínov B1 a D.

Táto odroda je veľmi dobrou voľbou ako príloha ku ázijským jedlám. V kombinácii s kokosovým mliekom a ovocím je ideálna na prípravu dezertov.

Pre dosiahnutie dokonalého výsledku je dôležité zrno niekoľkokrát prepláchnuť, aby ste odstránili prebytočný škrob.

DIVOKÁ RYŽA

 

Divoká ryža sa pestuje na močaristých pôdach Severnej Ameriky a južnej Kanady a tiež v Maďarsku. Pred tisícročiami tvorila základ stravy pre populácie, ako sú napríklad indiánske kmene Chippewa alebo Menominee. Tento druh ryže má intenzívnu príchuť lieskových orieškov a chrumkavejšiu štruktúru ako tradičná krátkozrnná biela ryža.

Táto odroda ryže vyniká obsahom vitamínu B, fosforu a draslíku. Podobne ako jazmínová ryža, je zdrojom tiamínu, niacínu a riboflavínu.

Divoká ryža je vhodná ako príloha ku jedlám z diviny alebo hydiny, ale taktiež je vhodná aj vo vegetariánskych receptoch v kombinácii so zeleninou, orechmi a hubami.

Oproti ostatným typom ryže si vyžaduje dlhšiu dobu varenia, 30 – 45 minút.

SUSHI RYŽA

 

Basmati ryža

Sushi ryža sa vyznačuje vysokým obsahom škrobu, ktorý jej dodáva lepkavú textúru vhodnú na prípravu tradičných japonských jedál, ako sú nigiri alebo maki. Zrná tejto odrody sú krátke, kryštalické a po uvarení získajú lesklý vzhľad. Zrnká sú pevné, ale nie tvrdé.

Príprava ryže na sushi je jednoduchá. Pred varením je dôležité zrno niekoľkokrát prepláchnuť, aby ste odstránili prebytočný škrob, a potom ho uvariť v pomere 1 diel ryže k 1,5 vody, najlepšie v ryžovari, približne 12 minút. Ak ste zvyknutí na varenie ryže v hrnci, ryžovar vám zmení pohľad na varenie ryže.

Po dovarení nechajte ryžu ešte zakrytú približne 5 minút a potom primiešajte cukor, soľ a ryžový ocot.

Vyskúšajte tieto druhy ryže v receptoch a objavte nové chute.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.