Ako najlepšie využiť jar?

Dlhšie dni a mierne jarné teploty otvárajú možnosť venovať sa väčšiemu množstvu outdoorových aktivít, čo pozitívne ovplyvňuje našu náladu. Tieto sezónne zmeny však môžu viesť k jarnej únavealebo určitým symptómom spôsobených alergiami.

JARNÁ ÚNAVA

Tento pocit únavy, únavy či slabosti je jedným z najcharakteristickejších príznakov príchodu jari. Jarná únava, všeobecnejšie asténia, má pôvod v hypotalame – žľaze zodpovednej za reguláciu teploty, spánku, chuti do jedla a úrovne hydratácie – a objavuje sa ako dôsledok klimatických a svetelných zmien, ktoré sú charakteristické pre túto zmenu ročného obdobia.

Kvalite a množstvu spánku a oddychu prikladajte osobitý význam. Taktiež dbajte na správnu výživu a dostatočnú hydratáciu.

ALERGIE

Alergia, najmä na peľ, trávu, či roztoče, postihuje počas jari čoraz väčšiu časť populácie vyspelých krajín.

V tomto období rastliny začínajú svoj opeľovací proces, ktorý spôsobuje u alergikov sériu symptómov, ktoré môžu siahať od kýchania alebo zápalu spojiviek až po dýchacie ťažkosti, ekzémy alebo astmatické záchvaty.

Prijatie určitých preventívnych opatrení pomôže zmierniť tieto účinky:

  • Počas hodín najvyššej koncentrácie peľu – východ a západ slnka – sa vyhnite blízkosti parkov a záhrad.
  • Ak potrebujete lieky na liečbu príznakov, vždy ich noste so sebou a používajte ich podľa pokynov.
  • Slnečné okuliare ochránia vaše oči pred priamym vystavením peľu.
  • Aby ste zabránili vniknutiu peľu, nechajte okná domu zatvorené, najmä počas veterných dní. Na vyvetranie miestnosti stačí desať minút. Najvhodnejšie je robiť to v hodinách nižšej koncentrácie peľu.

PLEŤ

Starostlivosť o pleť sa mení v každom ročnom období. V zime je nevyhnutné chrániť ju pred chladom a udržiavať hydratovanú, aby nedošlo k vysychaniu, s príchodom jari sa starostlivosť zameriava na dobrú prípravu na budúce vystavenie sa slnečnému žiareniu, chlóru v bazénoch a poteniu. Peeling a hĺbkové čistenie odstraňujú odumreté bunky z epidermy, odstraňujú všetky nečistoty a uľahčujú vstrebávanie ochranných produktov pokožky.

Jedným z faktorov, ktoré sú náročnejšie pre pokožku v tomto ročnom období sú náhle zmeny prostredia. S jarou vstupujeme do vlhšieho obdobia, takže naša pokožka je prirodzene hydratovanejšia. Na druhej strane môže teplo viesť k zvýšeniu sekrécie mazu, vďaka čomu je  pokožka mastnejšia a má otvorenejšie póry.

Hoci slnečné lúče nie sú príliš intenzívne, používanie slnečnej ochrany je nevyhnutné kedykoľvek počas dňa.

VÝŽIVA

Po zime je čas na očistu nášho tela. Zvýšený príjem ovocia a zeleniny – bohatého na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty – nám umožní detoxikovať organizmus, znížiť pocit ťažkosti a poskytnúť hydratáciu.

Sústreďte sa potraviny, ktoré sú vďaka svojim antihistamínovým, antioxidačným a protizápalovým účinkom veľmi prospešné v boji proti následkom jarnej únavy. Potraviny bohaté na vitamín C vynikajú vysokou antihistamínovou silou a posilňujú imunitný systém, napríklad citrusy, jahody, lesné ovocie, kiwi…

Navyše, táto sezóna nám ponúka veľké množstvo potravín, ktoré sú pre naše zdravie veľmi prospešné. Neváhajte a naplňte si taniere sezónnymi produktmi.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.