Ako soliť, koľko soli, košer soľ, soľ bez jódu

Ako odhadnúť správnu dávku soli

Soľ je potrebným a nevyhnutným minerálom a korením v našej strave a vo väčšine receptov. Do jedál pridávame soľ, aby mali chuť a boli lahodnejšie. Koľko soli pridať, je výzva, s ktorou sa každodenne stretávame a v ktorej môžeme byť víťazi, ak budeme mať na pamäti niekoľko jednoduchých rád.

Po pridaní soli do jedál sa soľ vstrebe do pokrmu, rozloží jeho vlákninu a spôsobuje, že šťava a chuť pokrmu vyprchá na povrch. Rada:

  • Ak pečiete malé kúsky na panvici, posoľte ich až nakoniec, aby nestratili chuť.
  • Ak varíte väčšie kusy, okoreňte ich na začiatku, aby sa rozložila vláknina a zachovala sa mäkkosť.

Dlhé varenia prospievajú koncentrácii chuti. Rada:

  • Ak jedlo, ktoré pripravujete, bude dlhšie na ohni, so soľou buďte opatrní. Pridávajte na začiatok a na konci varenia ešte dochuťte.

Státie zvyšuje koncentráciu chuti. Rada:

  • Ak pripravujete jedlo, ktoré budete podávať neskôr alebo na ďalší deň radšej, pridajte menej soli ako by ste pridali, keby ste šli jesť ihneď.

Tieto tri rady o soli v receptoch využijete nasledujúcim spôsobom:

Keď varíte vývary k ryži, suroviny trochu osoľte, aby pustili ľahko šťavu. Dávajte pozor, aby ste to nepresolili, pretože chute sa koncentrujú počas varenia a aj potom, až kým vývar nepoužijete.

Keď varíte mäso v omáčke s ryžou, posolíte mäso pred varením, aby sa uvoľnila chuť a bolo mäkšie.

Keď pečiete mäso alebo rybu na panvici, ktoré budete podávať s ryžou ako prílohou, nezabúdajte na účinok soli a stratu chuti a šťavy pokrmu. Soľte na začiatku alebo na konci varenia, záleží od množstva jedla.

Nezabúdajte, že WHO odporúča maximálnu dávku 6 g soli na deň. Na vypočítanie koľko soli skonzumujete, musíte brať do úvahy nielen soľ, ktorú pridávate do jedla ale tiež soľ, ktorú obsahujú potraviny, ktoré kupujete už vpred pripravené.

Dávku soli môžete znížiť s použitím iných korenín a prísad, ktoré jedlám dodajú chuť. Prísady ako ocot, citrón, čierne korenie, sladká paprika a pod. nám pomôžu užívať menej soli.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.