Quinoa, čo je to quinoa, benefity quinoy, quinoa a zdravie

Quinoa, objavte jej tajomstvá

Stále častejšie počujeme hovoriť o quinoe a jej benefitoch. Quinoa má dlhú históriu. Začala sa pestovať už pred viac ako 5000 rokmi v Andách a teraz ju začleňujeme do zdravého životného štýlu.

Okrem mnohých benefitov sa quinoa považuje aj za „matku všetkých semien“. Toto označenie jej prislúcha kvôli jedinečným výživovým vlastnostiam. Je bohatá na sacharidy, vlákninu a bielkoviny.

Prečo začleniť quinou do jedálnička? Ponúkame vám 5 výživových vlastností quinoy, ktoré z quinoy robia superpotravinu:

  1. Quinoa je výborným zdrojom bielkovín rastlinného pôvodu. Je jedným z mála rastlinných potravín, ktoré obsahujú 8 esenciálnych aminokyselín. Tieto esenciálne aminokyseliny vytvárajú bielkovinu známu ako bielkovina s vysokou biologickou hodnotou, ktorá prináša množstvo benefitov pre zdravie. Z tohto dôvodu je quinoa ideálna pre vegetariánov a pre tých, ktorí hľadajú zdroj zdravých bielkovín.
  2. Quinoa má vysoký obsah vlákniny. Obsahuje 2-násobné množstvo vlákniny ako iné semená a preto je účinná pri prevencii tráviacich problémov a pri udržiavaní mikrobiálnej flóry.
  3. Quinoa veľmi dobre zasýti. Niektoré vedecké štúdie dokázali, že quinoa obsahuje sacharidy s nízkym glykemickým indexom a má vysokú schopnosť zasýtenia.
  4. Quinoa znižuje hladinu cholesterolu a glukózy. Quinoa pomáha pri prevencii vysokého zlého cholesterolu, kardiovaskulárnych chorôb a pri cukrovke. Navyše, kvôli nízkemu obsahu tuku pomáha udržať zdravé srdce. Je vhodná aj pre ľudí s celiakiou, pretože neobsahuje glutén a má vysokú výživovú kvalitu.
  5. Quinoa je bohatá na magnézium a vitamín B2. Magnézium je veľmi užitočný minerál, ktorý pomáha znižovať krvný tlak a na druhej strane vitamín B2 je účinnou prevenciou pri bolestiach hlavy spôsobených migrénou.

Quinoa je nepochybne jednou z najzdravších potravín, aké existujú.  Okrem toho, že je veľmi zdravá, vyniká delikátnou arómou a chuťou. Jej štruktúra je príjemná a chrumkavá. Ak vám to nestačí, presvedčí vás jednoduchá príprava a mnohostranné využitie pri slaných alebo sladkých jedlách. Pridajte quinou do obľúbených jedál a prekvapte chuťové poháriky a i zdravie.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.