Ryža na rizoto, rizoto, dokonalé rizoto, pravé talianske rizoto

Ako uvariť dokonalé rizoto

Aj keď sa zdá, že o prvenstvo najtypickejších jedál v Taliansku bojujú pizza a cestoviny, rizoto patrí medzi talianske klasiky, najmä v Miláne a oblasti Lombardie, odkiaľ tento pokrm pochádza.

Talianský názov „risotto“ pochádza z talianskeho slova “riso” – v preklade ryža a odkazuje na jedlo, kde sa ryža varila s vývarom.

Hlavnou charakteristikou rizota je jeho krémovosť. Je to pomerne jednoduché jedlo na prípravu, veľmi všestranné a otvorené inšpirácii. Základné suroviny sú: ryža, na jemno nakrájaná cibuľa, vývar (zeleninový alebo kurací), syr a maslo. A tu začína priestor pre vašu fantáziu, kde môžete pridať zeleninu, či mäso podľa vašej preferencie. Obľúbené sú recepty na rizoto s hubami, rizoto s krevetami či rizoto s kuracím mäsom.

AKÁ JE NAJVHODNEJŠIA RYŽA NA RIZOTO

Pre prípravu dokonalého rizota je dôležitý správny výber ryže. Krémovú textúru rizota dosiahnete práve výberom ryže s vysokým obsahom škrobu. Okrem toho by malo byť zrnko krátke a tvrdé aby dokázalo absorbovať vývar a ostať bez porušenia tvaru. Môžeme použiť ryžu arborio, ktorá dodá jemnú textúru a po dovarení zdvojnásobí svoj objem. Taktiež je vhodná aj ryža carnaroli, ktorá má viac škrobu ako arborio, výsledná textúra preto môže byť krémovejšia.

TIPY NA PRÍPRAVU RIZOTA OD EXPERTOV

Všetky suroviny na rizoto si vopred pripravte, aby ste ich vedeli včas pridať – nakrájate zeleninu a majte ju po ruke.

Rizoto je najlepšie variť v stredne vysokom hrnci so širokým dnom, v ktorom sa vám bude ryža dobre premiešavať.

PRÍPRAVA RIZOTA

Začnite rozohriatím kvalitného oleja v hrnci a opražte na ňom na jemno nakrájanú cibuľu. Alternatívou je aj pór, ktorý dodá jemnejšiu chuť ako cibuľa. Cibuľu pražte na miernom ohni, aby sa olej nepripálil. Keď bude cibuľa zlatohnedá, pridajte zeleninu alebo mäso a opražte. Pokiaľ ste sa rozhodli pridať ryby alebo morské plody, odporúčame ich variť osobitne a do rizota pridať až tesne pred dovarením.

Po orestovaní surovín pridajte ryžu a zrnká restujte na oleji, až kým sa zrnká ryže nezačnú lesknúť. Potom postupne pridávame do rizota vývar, po naberačkách. Nepridávajte ďalšiu naberačku vody, pokiaľ sa neabsorbovala tá predchádzajúca. Rizoto je potrebné počas varenia stále miešať aby zrnká uvoľňovali škrob a vytvorili požadovanú štruktúru.

Pre jemnú textúru rizota s ryžou al dente odporúčame variť 15 – 18 minút.

Približne dve minúty pred dovarením pridajte parmezán a tesne pred odstavením rizota z ohňa pridajte maslo, ktoré dodá pokrmu dokonalú chuť. Nechajte rizoto odpočívať 5 minút, aby ste dosiahli textúru, ktorú v Taliansku nazývajú all’onda, v preklade to znamená “vlny”. Označuje textúru rizota, ktoré sa tvaruje samo keď ho naporcujete na tanier.

Vyskúšajte ho pripraviť u vás doma.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.